Наталія Бурлаченко. Бути в темі: винний етикет

Нашу постійну рубрику про вино веде Наталія Бурлаченко, бренд-амбасадор міжнародної групи компаній Vinos de La Luz у Східній Європі, дипломований сомельє, директор компанії Big Wines, засновниця сайту про вино та подорожі nataliiawines.com.ua. Сьогодні Наталія розповість нам про винний етикет, а також культуру та історію цього благородного напою

Наталія Бурлаченко:

У нашому швидкоплинному світі, коли все змінюється щомиті, коли потоки інформації на нас обрушуються ураганом і в режимі онлайн ми можемо побачити, що відбувається на іншому кінці планети, традиції, історія, усталені порядки часом видаються нам не такими важливими. Знання етикету, протоколу і манер здаються архаїзмом. Так це і є чи лише схоже на те?

Звичайно, людині, яка не знає цього всього, легше думати, що це неважливо і ніхто вже не користується цими правилами, але, повірте мені, коли ти всередині соціальної гри, яка називається «етикет», ти чудово бачиш людей, які переконали і заспокоїли себе, що світ простий і нікому не потрібні ці правила, і розумієш, яка прірва між ними і тобою.

Кожен вирішує для себе, як глибоко йти у ту чи іншу тему. Я вибрала винну тематику, оскільки працюю у компанії Vinos de La Luz, яка має власні виноградники та виноробні в різних країнах світу. Я хочу провести вас стежками саме винного етикету і долучити до винної культури, щоб ви також могли використовувати ваші знання щодня і розпізнавати всіх, хто в темі, і навпаки

Давайте почнемо з більш великого поняття «культура споживання вина». Є багато легенд, як саме народилося вино, але вченими доведено, що виноробству понад 8 ти — сяч років, і колискою виноробства прийнято вважати нашого близького сусіда та друга Грузію. Нам тільки варто уявити, який шлях здолав цей благородний напій, яких змін і трансформацій зазнав, щоб зараз потрапити до нас у бокал у тому вигляді, точніше смаку, до якого ми звикли. Цікавим і важливим залишається той факт, що вино у багатьох країнах є продуктом харчування, а не алкогольним напоєм. Можливо, це пов’язано з гастрономічністю вина і тим, що у більшості країн його вживають саме під час трапези, поєднуючи в єдиний тандем смак вина та їжі. Мистецтво виноградарства і виноробства настільки важливе і визнане у всьому світі, що деякі винні регіони входять до Світової спадщини ЮНЕСКО, як, наприклад, угорський Токай з однойменним вином або регіон річки Доуро в Португалії з виробництвом портвейну.

Підготувала Олена Сукачова

nataliiawines.com.ua
burlachenko@vinosdelaluz.com
тел. +38 (095) 274-36-47
Facebook: Nataliia Burlachenko