Вареники з гречкою під співи у Старих Петрівцях. «Український гастротур» з Лілією Рубан і Тетяною Іванюк

Що ви очікуєте від звичної української страви? Мабуть, лише гарного приготування та цікавої подачі. Чи можна здивувати вас варениками? Мене нещодавно здивували: я побачила чимало вареників. Тому ділюсь з вами враженнями та навіть рецептом

Які вареники вам до вподоби?

Вареники є візитівкою української кухні, це одна з основних традиційних страв. Та в кожному регіоні є свої тонкощі в їх приготуванні, свої смаки до начинок та тіста. Навіть одні й ті ж самі вареники у різних господинь можуть дуже відрізнятись, бо кожна покладе всередину щось за своїм смаком і приготує так, як полюбляє її родина. Але ви ніколи не сплутаєте український вареник з італійськими равіолі або монгольськими мантами, хоч за принципом приготування ці кулінарні вироби схожі та є дальніми родичами. Зараз вареники з картоплею, сиром, капустою є майже буденною стравою. Їх навіть не потрібно ліпити, можна купити заморожені та просто закинути в окріп. Але раніше це була особлива, іноді святкова страва. Ліпити вареники збирались гуртом, а кожна подія потребувала особливого рецепту їх приготування. Наприклад, на Святвечір є обов’язковими вареники з тушкованою квашеною капустою, а вареники з сиром та картоплею повинні бути на столі у неділю та на свята. Деякі поєднання в традиційних начинках є несподіваними для нас зараз, але тим цікавіше робити кулінарні відкриття. Тож ми з кумою також вирішили навчитись готувати вареники за українською традицією і попрямували задля цього до села Старі Петрівці, що під Києвом.

Співоча кухня

Ми з кумою приїхали не кудись, а прямісінько до творчих людей, що знаються на традиціях української кухні, у село Старі Петрівці. Привітні господині нас зустріли на вході у двір з чарками та хлібом-сіллю. Тетяна Яременко, художній керівник аматорського театру пісні і танцю «Серпанок», одразу познайомила нас з усім колективом. Ми зайшли в хату, і залунала пісня «Зеленеє жито, зелене» в їхньому живому виконанні. Стіл було заставлено стравами. Але ж ми ніби збирались вареники готувати? Та все ж вирішили спочатку краще познайомитись за таким гарним столом, добре закусити, а потім вже братись до справ. Застольні пісні ллються рікою. Едуард Капура, музичний керівник аматорського театру пісні і танцю «Серпанок», співає та грає на акордеоні. Коли ж ми пішли готувати, то пісні не стихали. Сьогодні в нас, на мій смак, незвичайна страва: вареники з гречкою і маком за старим українським рецептом. Як же я люблю гречку! Тому вареники з гречкою мені дуже цікаво було спробувати. Обов’язки розподілили так: кумася моя готує тісто, а я начинку, а потім всі разом ліпимо вареники.

Начинка

Як розповіла мені пані Тетяна, головне під час варіння — не зробити з гречки кашу, вона повинна залишитись розсипчастою. Одночасно з гречкою готуємо мак. Його потрібно залити окропом та варити 20 хвилин, для того, щоб відійшла гіркота та мак став м’яким. Коли обидві складові готові, ретельно змішуємо їх в пропорції 1:1 та додаємо за смаком цукор.

Тісто

Тісто на ці вареники особливе. Мене здивувало, що до нього додають дріжджі. Але для куми, виявилось, це не диковинка, вона таке навіть їла. Цікаво, хто з вас готує вареники з дріжджового тіста? Отже, як готували тісто. До борошна додали поволі тепле молоко та добре вмісили до консистенції густої сметани, потім дріжджі, цукор. Наступними додали туди 3 яйця, олію, муку до потрібної консистенції, щоб утворилося еластичне тісто. Кума вимісила тісто та поклала його трішки полежати.

Ліпимо вареники

Будьте уважні, начинку потрібно остудити заздалегідь, а потім вже класти до вареника. Гарні вийшли вареники в нас під пісні та теплі розмови. І звісно, куди без пісні про варенички та милого? Але були й сумні пісні. Вареники з гречкою та маком є стравою на поминальні дні. Так сталось, що ми приїхали на зйомки на другий день після батьківської суботи, тому і вибір страви до приготування такий.

Готуємо вареники на парі та подаємо до столу

Наша парова банька зробила варенички такими пухкими та апетитними! Але таких красенів треба вміти подати. Гречані вареники в нас були з гречаним медом та вершковим маслом. Одразу з парової бані вареники виклали у жбан з маслом. Ми додали масла за смаком, але не потрібно його шкодувати. Мед загустів, тому додали до нього трошки теплої води, ретельно змішали і цією поливкою змастили всі вареники, коли вони вже належалися в маслі та трішки охололи. Настав час нести вареники до столу. Там вже всі зачекались, тому дуже оживились, як тільки побачили нас із варениками. Знов залунала пісня.

Застілля та знов пісні

Вареники виявились дуже смачними, такі ніжні та незвичайні на смак. Я справді таких ще не їла. А пісенний супровід додавав гарного настрою. Ох, люблю я гуляти з добрими людьми!

Тож, чому колектив називається «Серпанок»?

Назва пішла від жіночого головного убору, серпанка, який є символом колективу та основою їх сценічного образу. Для учасниць колективу серпанки виготовляє одна з них, Віра. Вона ж робить традиційні прикраси для жінок. Творчі люди всюди творчі. І знаходять одне одного за покликанням душі. Так і цей чудовий колектив утворився на основі любові до української культури. Спілкування з цими дивовижними людьми зарядило мене енергією. Ми з кумою також співали разом із ними. А коли прийшов час вже прощатись, то обмінялись подарунками. Відтепер в мене є авторське намисто від народної майстрині та чудові творчі друзі.

Фото: Віктор Ковалевський
Instagram: mandry_krainoy
Facebook: Мандри Країною з Лілією Рубан
YouTube: Мандри Країною з Лілією Рубан